Podróże – Bośnia i Hercegowina, Chorwacja 2024 – jedzenie

Czyli to po co warto pojechać na Bałkany, a Bośnia i Hercegowina dodatkowo pozwala na spróbowanie jedzenia muzułmańskiego.

Zaczynamy od standardów bałkańskich, które podają w ćevabdžinicach.

Klasycznie podana pljeskavica – mięso ze świeżą cebulą i pitą.

oraz ćevapi w takiej samej konfiguracji.

Jeśli ktoś chce zjeść coś tańszego ale bardzo dobrego, to powinien spróbować burka. Burek jest sprzedawany w miejscu zwanym buregdžinica.

Burek w Sarajewie to rurki z francuskiego ciasta nadziewane… mięsem, serem, szpinakiem, polane sosem jogurtowym. My przetestowaliśmy nadzienie mięsne – super, i serowe – mdłe.

z dań mięsnych próbowaliśmy jeszcze nadziewanej cukinii występującej w menu jako punjene tikvice

próbowaliśmy również kalmarów i z grilla i w panierce

te drugie w knajpie w Dubrowniku, w której są tylko owoce morza, miejsca mało i kolejka czekająca na schodkach przed wejściem. Można też zamówić na wynos, ja wziąłem hambuksa z ośmiorniczkami.

No i wreszcie warzywa, takie inne niż u nas (choć te polskie nie są przecież złe) bo czuć w nich słońce.

Muzułmańska część Sarajewa jest rajem dla fanatyków słodkości i mega-słodkości.

baklawa pistacjowa
hałwa…
Hurmašica – ciasto biszkoptowe nasączone słodką wodą cytrynową. Pycha.
Hurmašica, tam za szklanką z sokiem
rurka z bitą śmietaną

w Dubrowniku też można coś słodkiego dostać

a jeśli ktoś nie chce siedzieć w restauracji czy kawiarni, to cały wybór wypieków jest dostępny w piekarniach (pekara).

Z deserów w ciepłych krajach nie może zabraknąć lodów. My wybraliśmy kawiarnię, w której lody podawano w stalowych pucharkach przypominających słusznie minione czasy.

I tak przy pomocy tego zdjęcia przeszliśmy do picia.

Zaczniemy od czegoś z czym wcześniej się nie spotkaliśmy a okazuje się, że w Bośni to bardzo popularny napój. Oranżadka w proszku. Wszystko by było ok ale oni to podają jako napój w restauracji. Szklanka z wodą i torebka z proszkiem. Można tę Cedevitę kupić również w sklepach nawet w bardzo dużych pudełkach.

Wracając do kawy z poprzedniego zdjęcia to jest tzw. kava sa šlagom czyli czarna kawa z bitą śmietaną.

równie popularna jest kawa po turecku czyli turska kava

można też wypić zwykłą kawę (w sensie czarna, parzona z ekspresu)

albo trochę bardziej wypasioną – latte

a na gorący czas kawę z lodami

W sklepach nie znalazłem herbaty ekspresowej za to są miejsca, w których można wypić herbatę po turecku, czyli turski čai.

Na koniec zostawiłem alko. W większości knajp w części muzułmańskiej Sarajewa nie ma alko w menu, ale nie jest trudno znaleźć takie, w których jest piwo.

a w Dubrovniku sympatyczna właścicielka apartamentu przywitała nas i śliwowicą i rakiją.

Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *